By   October 31, 2011

De houtduif eet in de lente vooral knoppen en kiemplanten. In de nazomer wordt overgeschakeld op oogstresten (korrelmaïs en granen), . Houtduiven maken rommelige nesten van wat takken, die nog wel eens uit een boom komen vallen.

Daarna maken zij weer een nieuw nest. De houtduif (Columba palumbus) is in West-Europa de grootste duivensoort. Ze eten klimopbessen, eikels en zaden. Houtduiven leven in agrarische gebieden, gemengde bossen, stadsparken en in grote.

Het nest van een duif is een wat armzalig bouwsel van wat takjes, maar . Er zijn het hele jaar door veel houtduiven in ons land te zien. Verder eten houtduiven bloemknoppen, groenten, kruiden en fruit. Misschien is het nest een keer verstoord of zijn de eieren toch wat later gelegd.

In het najaar eet de houtduif ook van koolbladeren en daarom wordt de. De samenstelling van het voer wisselt met de seizoenen en wat de . Als je wat geeft hou het dan bij granen en peulvruchten. Op het platteland ervaren de boeren de houtduif soms als een plaag omdat hij met veel smaak granen, wortels en groenten eet.

De monotone ‘koe-koe’ reeks eindigt meestal wat onaf met een ‘koek’.

De Houtduif zijn latijnse naam is Calumba palumbus. De Houtduif eet voornamelijk zaden en oogst resten, maar in stedelijke gebieden is rond zwervende ook .